Takip Uygulamaları

services

Günümüzde, iletişim teknolojilerinin ilerlemesi ve ucuzlaması, çok düşük güç tüketen, yetenekli ve endüstriyel işlemcilerin, plaformların yaygınlaşması, maliyetlerinin düşmesi ile “aktif” takip çözümleri yaygınlaşmaktadır. 

Letta’nın takip çözümlerinde, takip edilen kıymete yerleştirilen takip cihazı, “aktif” olarak bir sunucu ya da bir IoT ağ geçitine bilgi gönderir. Bilgi gönderme durum ve sıklığı, kablosuz bilgi gönderme teknolojisi uygulamaya göre değişiklik gösterir. Kablosuz iletişim yöntemi olarak, Bluetooth (Bluetooth Low-Energy), hücresel veri (2G, 4G, NbIOT,...) ve LoRa teknolojileri, hatta aynı anda bunların birkaçı kullanılabilmektedir.

Takip çözümlerinde en kritik konulardan birisi, güç yönetimidir: Bazı uygulamalar, pil ile 10 yıllara varan çalışma süreleri gerektirmektedir.  Letta, uyku durumunda mikroAmperler mertebesinde akım tüketimi olan, dinamik olarak tüm iletişim ve sensör bileşenlerinin güç yönetiminin yapılabildiği çözümler üretmektedir.

Letta, (çok) düşük güç tüketimli donanımlar ve kablosuz teknolojiler konusundaki deneyimi takip çözümleri konusuna uyarlarak, ağırlıklı olarak endüstriyel uygulamaları hedefleyen personel ve kıymet takip çözümleri tasarlamakta ve üretmektedir.

Takip edilen kıymetlerin üzerindeki cihazlardan, özel sensör bilgileri (sıcaklık, nem, basınç,...) toplanabilmektedir. Ancak en yaygın telemetri bilgisi olarak, coğrafi konum/geo-location bilgisi beklenmektedir. Bunun için ilk akla gelen teknoloji, uyduların yaydığı sinyallerin desteği ile hassas konum bulmayı sağlayan GNSS (küresel konum belirleme) sistemidir. 2000’li yılların başında, sadece Amerikan uyduları tarafından destekleyip GPS olarak adlandırılan sistem, günümüzde AB’nin GALILEO, Rusya’nın GLONASS, Çin’in Beidu gibi uyduları ile zenginleşmiş ve gelişmiştir. Ancak bu teknoloji, açık gökyüzü görüşünün olmadığı, kapalı mekanlarda çalışmamakta ya da kesintilere uğramaktadır.  

Letta’nın takip çözümlerinde, birçok kısıtı olan GNSS tabanlı konum bulma yöntemine ek olarak, BLE beacon’ların, WiFi erişim noktalarının, hücresel baz istasyonlarının sinyalleri ile konum sağlanabilmektedir.  Bu sayede, kapalı alanlarda, fabrika ortamlarında kesintisiz takip sağlanabilmektedir.

Takip çözümlerinde, çok farklı ortam koşullarında çalışabilen ürünler gerekmektedir: Çok yüksek ve düşük sıcaklıklar, nem, toz, sıvı teması olabilen çalışma koşulları, dış ortamlarda ve üretim alanlarında görülebilmektedir. Günlük hayatta kullandığımız şarjlı Lityum İyon / Lityum Polimer piller, şarj edilmeyen kalem piller, yüksek sıcaklık aralıklarında ( -40o C ... + 85oC ) çalışmamaktadır.  Letta, bu tip uygulamalar için, bu koşullara uygun endüstriyel piller kullanmakta, IP67 koruma sınıfında ürünler üretmektedir.

Letta’nın, endüstriyel uygulamalarda kullanılabilecek, çalışanları ve çeşitli nesneleri  “aktif” olarak takip edebilen, konum ve çeşitli sensör bilgilerini bir sunucuya gönderebilen ürünleri bulunmaktadır.  Personel takibi için, BLE teknolojisi ile çalışan aktif personel kartı PERTAK ürün ailesi, fabrika ortamlarında kasaların, tüm hareketli/hareketsiz makina ve nesnelerin açık ve kapalı ortamlarda takibini sağlayan TRACKER-4.0 ürün ailesi bulunmaktadır.